zondag 11 september 2016

Hygiëne op de camping

Campingbeheerders kunnen de hele dag een ploeg schoonmakers aan het werk zetten, maar dat wil niet zeggen dat het sanitair dan ook picobello is. Alles staat en valt met de gebruikers ervan. Er zijn erbij die echte viespeuken zijn. Ik beperk me tot de mannenafdeling, maar over die van de vrouwen hoor ik via Sonja ook niet altijd even fijne verhalen.
Op een camping, nota bene in Duitsland, was het gewoonweg erg vies. Er hing een zware urinelucht. Ik kreeg spontaan neigingen op de fiets te springen om een paar flessen chloor en een mop te gaan kopen om de boel eens goed schoon te maken. Gelukkig waren we in een zeer heuvelachtig gebied en was het erg warm dus ging dat voornemen niet door.
Natuurlijk zijn er legio mannen, die na het toiletbezoek niet de handen wassen. Vaak loop je na toiletgebruik tegen zo'n wastafeltje met zeep-dispenser aan. Maar zij gaan er omheen. En dan mag ik na het handen wassen dezelfde deurknoppen een hand geven? Nee dus. Dat doe ik met mijn elleboog en met mijn knie druk ik de deur open. Helaas gaan niet alle deuren naar buiten open. Dan steek ik mijn arm tussen de deurkruk en trek de deur zo open. Vervolgens houd ik met een voet de geopende deur tegen. Handen en voetenwerk dus. Na eerst nagedacht en goed geluisterd te hebben. Want als er op dat moment iemand binnenkomt, krijg je een deur tegen je snufferd.
Veel mensen kijken niet even achterom, als ze het kleinste kamertje gebruikt hebben. Laatst zag ik een ventje staande een plas doen, zonder de wc bril omhoog gezet te hebben. Tja, dan zeg ik daar wat van. Veel sanitair in Duitsland is vaak schoon, omdat daar alleen kinderen onder begeleiding van ouders toegang krijgen. Dat scheelt erg veel.
Ook in de doucheruimtes kan het soms vies zijn. Er zijn mensen die weigeren de wisser te gebruiken, om na het douchen de boel weer wat netjes achter te laten. Anderen lijken zakken met zand en/of aarde te legen in die ruimtes. Of komt dat spul echt tussen hun tenen vandaan? Ook de wastafels hebben het zwaar te verduren. Soms liggen er klodders tandpasta, haren en zeepresten in. Ondanks de aanwezigheid van speciale doekjes om de boel na gebruik netjes op te leveren. Kortom, er zijn nog relatief veel viespeuken onder de kampeerders.
Op de kleinere campings is sprake van sociale controle. Daar is het sanitair opvallend schoon / schoner. Het kan dus wel.