maandag 12 september 2016

Opvoeden, waar ging het mis?

Van meet af aan heb ik me verbaasd over het feit, dat er kinderen zijn die hun ouders uitschelden, schoppen en slaan. Aan de andere kant verwachten ze wel dat diezelfde ouders continu klaarstaan voor hen. Veel van die kinderen zijn erg grof gebekt en gedragen zich asociaal. Het kan aan mij liggen maar ik heb het idee dat velen van hen roken en alcohol gebruiken (drugs zal me ook niet verbazen) en kunnen op school niet meekomen. Er zijn erbij die denken dat ze de wijsheid in pacht hebben en lezen volwassenen arrogant de les. En dat nota bene met hun onvolgroeide hersentjes.
Geregeld vraag ik me af : hoe heeft het zover kunnen komen? Net zo geregeld krijg ik ook het antwoord : vanwege hun ouders. Ik geef toe dat kinderen in de puberteit flink kunnen veranderen. Maar de basis voor hun gedrag wordt ruim een decennium eerder gelegd door hun opvoeders. Die hebben ze maar al te vaak in de watten gelegd.
Een soortgelijk verschijnsel zie ik bij slecht opgevoede honden. Die worden met een rotsmoes ('ik ben allergisch') naar een asiel gebracht, aan een boom vastgebonden of krijgen een spuitje omdat ze vals zijn. De eigenaren komen er steeds weer mee weg. Die zouden een flinke boete en een verbod opgelegd moeten krijgen.