vrijdag 23 september 2016

Een data-lek bij Yahoo

In het algemeen genomen is niets op het internet veilig. Men beweert van wel, maar neem maar van mij aan dat het niet zo is. Zelfs niet op zogenaamd beveiligde websites. En dan heb ik het niet eens over alle oplichterij achter menige website en het misbruiken van gegevens. Dit keer is Yahoo de klos en daarmee zo'n 500 miljoen gebruikers.
De hack doet me denken aan het fokken van dieren voor de consumptie. Als in die branche een brand uitbreekt kost het gelijk duizenden dieren het leven. Nogal dom en wreed, vind ik. Grote bedrijven splitsen hun activiteiten en brengen die onder in aparte bv's. Voor de (financiële) veiligheid. Dat zou men ook met die dieren moeten doen, dus geen megastallen maar meerdere kleinere stallen. En uiteraard een fatsoenlijke brandbeveiliging, want daar schort het ook vaak aan.
Vanuit die optiek gezien is het krankzinnig dat men zoveel data van zoveel klanten kan stelen. Men opent één deur en zie, daar ligt alles? Ik hoop dat de getroffen gebruikers op z'n Amerikaans een flinke schadeclaim gaan indienen. Maar of dat zal helpen? Er zijn nog altijd die kleine letters.