zondag 18 september 2016

Naar Brabant -4-


Vrijdagochtend was het heerlijk weer. Een zonnetje en een aangename temperatuur zetten ons op de fiets richting Grave. Niet rechtstreeks maar via een knooppuntenrouten, die ons door een waterrijke omgeving leidde.
Na zo’n 12 km kwamen we in Grave aan. Daar hebben we in het centrum de fietsen gestald en zijn te voet verdergegaan. Grave is een leuk, gezellig stadje aan de Maas. We hielden het kort, want we moesten nog wat kilometers vreten. Vanwege mijn blessure besloten we een stuk van de route af te snijden, door via het dorp Escharen een doorsteek te maken. In dat dorpje kwamen we een legerdumpzaak tegen. Tja, dat is net als met die kerken, dan moet ik even een kijkje nemen. We wilden toch ook een kompas kopen, om te gebruiken wanneer we de camper installeren. Ik waande me even weer bij de foerier, hahaha! Het rook er ook bekend. Men had diverse soorten kompassen (geen morele), maar de keus was zo gemaakt.
Weer buiten zag ik een mij onbekende motor staan. Hoewel, het blok deed me direct aan een Harley denken. Het was een Victory, ook een Amerikaan. Toch maar even vlug een foto, daarna reden we door het Brabantse boerenland, waar de koeien, varkensmesterijen en de maïs de boventoon voerden. Nogmaals : het weer was schitterend!
Fenna heeft een groot stuk losgelopen. Dat is minder vermoeiend voor haar dan naast de fiets aan de riem. Via het dorpje Beers kwamen we in Cuijk terecht, waar Sonja nog even wat boodschappen deed.
Op de camping aangekomen viel mij direct een blauwe camper op. Het was een Peugeot Boxer op basis van hetzelfde chassis en dezelfde carrosserie als onze Fiat Ducato. De Peugeot was van meet af aan een camper. Weliswaar met een  kleinere motor (1.7 turbo diesel) en drie jaar jonger dan de Ducato, maar wel met een groot dakluik, vier openslaande ramen en geïsoleerde achterramen. Het stel had een fietsendrager aan het achterportier hangen. Ze waren daar niet tevreden over. Mevrouw wilde graag een trekhaak, want dan konden de beide e-bikes mee. Ik vertelde hen over de trekhaak die ik in Emmeloord heb laten monteren. “Nou, dat is dan ook toevallig”, reageerde mevrouw blij, “wij
wonen in Emmeloord! Daar gaan we dan wel even achteraan!” Na onze ervaringen te hebben uitgewisseld ben ik extra blij dat we voor een 2,5 diesel hebben gekozen. De 1.9 TDS van de Peugeot Boxer moet flink sjouwen. “We rijden rustig, op heel houden”, lichtte meneer toe. Het gemiddeld verbruik is hoger dan dat van ons. Ik heb het nog steeds over de dieselbrandstof.