woensdag 7 september 2016

Afvalscheiding afdwingen

Nu : groene kliko = restafval
De gemeente Dronten gaat binnenkort over op een andere manier van afval ophalen. De gewijzigde procedure is bedoeld om de inwoners min of meer te dwingen tot afvalscheiding. De gewijzigde manier wordt ook wel 'omgekeerd inzamelen' genoemd.
Zo wordt het restafval straks slechts één keer in de vier weken opgehaald. Nu gebeurt dat een keer in de twee weken. Wekelijks wordt het Plastic, Metaal afval en (kartonnen) verpakkingen van Dranken  opgehaald. Dat spul wordt nu in aparte zakken aangeboden.
Later is het de bedoeling dat de inwoners het echte restafval zelf naar een ondergrondse container brengen. Hoe ouderen en gehandicapten dat mogen doen, staat niet in de brief vermeld. Een gat in de markt voor een werkzoekende? Het PMD afval wat nu in zakken wekelijks wordt aangeboden, moet men dan in de voormalige restafval-kliko deponeren.
Het is al langer een trend om werkzaamheden te verschuiven naar de klanten. In dit geval betreft het problemen oplossen bij de bron. Ik hoop niet dat fabrikanten dit ook gaan doen. Dat zou kunnen betekenen dat ik zelf mijn theezakjes in elkaar moet zetten en die na gebruik ook weer moet ontleden in papier, metaal en thee om dat dingetje gescheiden aan te leveren.