dinsdag 20 september 2016

Met de vliering aan de slag

De klus heeft een tijd stilgelegen. Zeg maar : vanwege de bouwvak. En de camper. En het zeer warme weer. En onze uitstapjes. En niet te vergeten mijn blessure, die overigens tergend langzaam herstelt. Voor de maandag had ik twee klussen staan : een tuin van onkruid ontdoen en de vliering (af)maken.
Vanmiddag ben ik naar de zolder gegaan. Het was gelukkig niet warm. De tv hadden we al eerder een andere plek gegeven tegen het dakbeschot. Ook de balken waren al geschilderd en uitgezet op de beide bestaande gordingen. Er zit zes keer 35 centimeter ruimte tussen de zeven balken. De laatste balk, tegen de zijmuur, ligt zo'n acht centimeter van die muur af vanwege de constructie van het dak. De vloerplaten had ik er los opgelegd. Die ben ik aan de onderkant ( plafondkant dus) gaan schilderen. De vloer zelf (de bovenkant dus) laat ik onbehandeld. Ik heb de plaat op de balken eerst omgedraaid en toen met een roller gewit. Daarna heb ik hem weer omgedraaid en op z'n plaats gelegd. Zo heb ik alle platen gedaan.
Toen alle platen goed en wel lagen heb ik ze op de balken vastgeschroefd, zodat de balken niet meer kunnen verschuiven.  Dus de vliering ligt er nu echt. Rest nog de verlichting met ventilator. Ik wil zowel op de (open) vliering als in de zolderkamer eronder licht hebben. Ik denk dat ik de bestaande leiding aan de nokbalk loodrecht naar beneden doortrek door het vloertje. Gewoon rechttoe rechtaan. Op de nokbalk maak ik een verdeeldoos en een aparte lamp. Tussen de nokbalk en de vloer van de vliering plaats ik nog loodrecht een balkje, waarop ik de pvc leiding met het installatie draad monteer. Er komt ook een doos voor de ventilator met lamp aan het nieuwe plafond. Ik installeer de boel zoveel als mogelijk volgens de voorschriften, om gezeur en vooral gevaarlijke situaties te voorkomen. Helaas is mijn camera (nog) niet gevonden, dus een 'oude' foto.