maandag 12 september 2016

Strijden tegen de NAM

Niet alleen in Groningen, ook in Twente strijden verontruste inwoners tegen de NAM. Hen gaat het om het dumpen van afvalwater door de NAM. Dat afvalwater komt vrij bij de winning van aardolie in het Drentse Schonebeek. Natuurlijk beweert de NAM dat het allemaal niet schadelijk is. Veel (andere) ambtenaren nemen de uitspraken van de NAM rücksichtlos (we zitten dicht bij de Duitse grens) over. Maar ja, net als in Groningen doet de NAM aan liegen en bedriegen.
Een groepje Twentenaren wil een burgerinitiatief starten en is daarvoor eind vorig jaar in Rossum (ja, waar we ook op de fiets terechtkwamen) bijeen gekomen.
In een lokaal blad las ik een paginagrote advertentie waarin de leugens / onwaarheden van de NAM weerlegd worden. Het betreft zo'n 13 belangrijke beweringen, die klakkeloos door voorstanders worden overgenomen. Ik ben er wel wat van geschrokken. Maar afgaande op de houding van de NAM in Groningen, verbaast het mij niet. Shell is aandeelhouder van de NAM. Ik boycot de Shell al jaren. Dat zouden er meer moeten doen.