dinsdag 13 september 2016

Mauritsbrug met kanon


Tijdens een ochtendwandeling met Fenna in de directe omgeving van de camping, liepen we tegen een pikzwart kanon aan. Het gevaarte stond opgesteld bij een brug over de Dinkel. Aan de overkant was een informatiebord. Daar las ik dat Fenna en ik op een historische plek stonden. Tijdens de 80 jarige oorlog probeerde Prins Maurits met zijn troepen de Dinkel over te steken. Schrik niet, met 9.000 infanteristen, 1.600 paarden en kanonnen! De brug was helaas niet sterk genoeg om met name het geschut te dragen. De brug werd daarom met boomstammen versterkt.
Oldenzaal, Ootmarsum en Enschede werden door de Prins in het jaar 1597 bevrijd. Tja, toen had men nog wat aan het Koninklijk Huis. Oké, het waren Spanjaarden en die stonden niet bepaald bekend om hun heldhaftigheid. Misschien gingen Spanjaarden zich daarom richten op de stier.
De bevrijding van Ootmarsum kostte zegge en schrijve drie kanonsalvo's. Een kwestie van efficiënt en effectief omgaan met belastinggeld. In Oldenzaal lagen 400 Spanjolen. Die schrokken zich een hoedje van de Oranje overmacht. Volgens het informatiebord verliep de verovering van die stad op een bijzondere manier. Een dronken officier loste een paar kanonschoten richting Oldenzaal. Dat was voor de Spanjaarden genoeg om er vandoor te gaan. Alcohol bepaalde de toekomst van Oldenzaal. De brug is later vernoemd naar Prins Maurits.