dinsdag 6 september 2016

Nog een vliering maken

't is maar tijdelijk
Op de zolder ligt al een aantal weken een partij balken en vloerplaten. De balkjes waren al op maat verstek gezaagd door zoon Ben. Die balkjes heb ik tijdelijk op hun plaats gelegd, tussen de gordingen in. Daar bovenop heb ik later de vloerplaten gelegd. Los, want die moeten eerst geschilderd worden, net als de balkjes.
Gisteren was het zover. Ik heb de balkjes geschilderd in dezelfde kleur als de gordingen : bruin. Ik had gelukkig nog precies genoeg verf in dat blik. Dat kwam ook omdat ik de bovenkanten niet gedaan heb. Daar komt toch de vloer op te liggen. De vliering is bedoeld voor (zomer)spullen en kan eventueel als extra slaapruimte voor de kleinkinderen dienen.
Na wat rekenwerk heb ik de balken met een tussenruimte van 35 cm geplaatst. Ik schroef ze niet vast op de gordingen. Ik schroef straks de vloerplaten wel op de balkjes. Niet al te heftig, gewoon met een paar schroeven per (groef en messing) plaat. Zo kan de boel bij een eventueel vertrek gemakkelijk verwijderd worden. Of niet (bij overname).
Voordat ik de vloer plaats, ga ik de onderkant witten. Dat doe ik terwijl ze (omgedraaid) op de balkjes liggen. Als de plaat droog is, draai ik hem om, leg hem op z'n plek en draai er een paar schroeven in. De lamp/ventilator moet ook een nieuwe plek krijgen.
Ik zit nog wel te dubben over die gordingen. Ze overspannen een vrij grote lengte en het is me al eerder opgevallen, dat sommige daken van woningen hier wat doorgezakt zijn.
In Lelystad had ons huis midden op zolder nog extra steunbalken in de vorm van een driehoek. Hier dus niet. Ik overweeg aan één kant een extra steunbalk tussen de gordingen te plaatsen. Aan de andere kant zit er al een vanwege het grote dakvenster, dat tussen de gordingen gemonteerd is. Ik ga maar eerst de vloerplaten witten. Op zich al een lastig klusje vanwege mijn blessure.