zondag 25 september 2016

Klaassen versus Ziyech

Ajax speler Davy Klaassen ontving dit jaar de Gouden Schoen. Ik vind het niet terecht. Hakym Ziyech maakte ondanks een slechte ambiance rond FC Twente veel meer indruk op mij. En dan is er nog Vincent Janssen, nota bene topscorer van het afgelopen seizoen.
 Klaassen is de afgelopen jaren in mijn beleving nauwelijks gegroeid. Zijn spel tijdens de laatste interland liet dat weer duidelijk zien : legio kansen, niets benut. En relatief veel slechte ballen afgeven en balverlies lijden. Voor Klaassen was ook nauwelijks belangstelling van andere (grote) clubs. En toch kreeg hij de Gouden Schoen. Maar ja, De Telegraaf , een Amsterdamse krant, organiseerde het feestje. Zelfs topscorer Janssen was zodoende kansloos, net als de indrukwekkend spelende, mentaal sterke Ziyech.
Klaassen is geen dragende kracht binnen de Ajax elf. Hij kon ook niet het verschil maken in veel competitiewedstrijden waaronder de cruciale tegen De Graafschap. Dat kostte Ajax het kampioenschap. Ziyech maakte in zijn eerste wedstrijd voor de Amsterdammers al het verschil. Ook gisteren weer.
In het algemeen is Ajax onder trainer De Boer nauwelijks gegroeid. Er zijn de afgelopen jaren wagons spelers binnengehaald en weer vertrokken. Wat dat betreft lijkt het aankoopbeleid ook nergens naar. Maar.....financieel ging het erg goed met de club, maar de club zakt nu weg in het rood. Net zoals het voetbal dat al veel eerder deed. Dat krijg je als je louter naar cijfertjes zit te koekeloeren.  Nu nog de aandacht verleggen naar het voetbal zelf. Daar komt namelijk het geld vandaan. Iets wat in de Arena blijkbaar vergeten is.
Zelf ben ik ook niet onder de indruk van menige loopbaanontwikkeling van ex-voetballers. De meesten van hen beschikken immers niet over een goede (reguliere) opleiding. En toch worden ze in menige vereniging naar voren geschoven tot in managementfuncties toe. Gullit, Van Basten, Rijkaard, De Boer, Blind enz. waren stuk voor stuk goede tot uitstekende voetballers. Maar het trainerschap vraagt meer dan louter een cursus. Je moet er aanleg, potentie, voor hebben en een zeker charisma. En dat ontbreekt. Laten we eerlijk zijn, wat heeft Danny Blind als trainer gepresteerd voordat hij bij Oranje kwam? Roept u maar. De Boer zal in Italië door de mand vallen.