maandag 22 juni 2015

ZZP'ers aan het werk

Een goed begin van de zomer? Niet bepaald. Wat een fris weer is het. En dan opeens is het even aangenaam. De regen is geen probleem. Het is erg lang droog geweest. Maar voor mensen die tegen de maandag opzien maakt het die dag nog minder leuk.
Zelf heb ik nauwelijks moeite gekend met de maandagen. Een nieuwe week met nieuwe kansen, zei ik vaak. Ik bepaalde zelf grotendeels of het een leuke dag zou worden. Het is net als werken : je moet zelf invulling geven aan je functie. Maak er wat van!  Tenzij je liever met een chagrijnige kop je werk doet. Maar dan duurt een werkweek twee keer langer.
Veel mensen vinden het prettig om geheel zelfstandig hun werk te mogen doen. Dus zonder een baas die de hele dag in de nek hijgt en het allemaal beter denkt te weten. Bij aanvang van een project zei ik o.a. tegen mijn medewerkers dat ze mij niet moesten vragen om een vrije dag of vakantie. Als ik dat zei, werd het vaak opeens opvallend stil. Dan vervolgde ik door te zeggen dat zij zelf degenen zijn die het beste kunnen bepalen of en wanneer ze vrij konden nemen. Zij weten zelf het beste of het gezien hun werkzaamheden wel of niet gelegen komt. Ze hoefden het dan alleen bij mij te melden. Projectmedewerkers waren voor mij kleine zelfstandigen. ZZP'ers zou men nu zeggen. ZZP'ers die bepaalde taken moesten uitvoeren binnen een bepaalde tijd en budget. Hun producten moesten voldoen aan vooraf gestelde eisen. Mijn taak was louter het faciliteren, motiveren en enthousiasmeren van mijn ZZP'ers en een vinger aan de pols houden voor wat betreft de planning en het budget. Werken moet leuk blijven. Zelf nu ik met pensioen ben houd ik me eraan.