donderdag 11 juni 2015

Yellow ribbon

Het schijnt zo te zijn, dat sommige hondeneigenaren een geel lintje aan de riem binden. Dat lintje moet omstanders erop attenderen, dat de hond in kwestie 'ruimte nodig heeft'. Er zijn best wel honden met een probleem. Maar meestal is de baas het probleem. Dus zo'n geel lintje zegt dan : "Ik kan geen hond opvoeden" of  "ik heb mijn hond niet onder appel / controle." Een lintje van onvermogen dus. En natuurlijk zijn er honden die niets met andere mensen en/of beesten hebben. Maar dat aantal is beduidend minder.
Fenna kijkt naar de gele lintjes show
Slechts 4 Ć” 5 % van de hondenbezitters is bekend met de betekenis van dat gele lintje. De rest herkent aan de manier waarop de hond en/of de baas zich gedraagt, of ze te maken hebben met een lastig mormel in kwadraat. Meestal zijn het kleine honden die aan lange lijnen of los worden uitgelaten. Vaak zie ik hun bazen al zenuwachtig en krampachtig reageren als een andere hond in aantocht is. Sommigen maken rechtsomkeer. Met een chagrijnig gezicht, dat quasi verontwaardigd zegt : "Shit, weer wiens hond die van mij lastig valt!" Want het ligt natuurlijk niet aan hen. Als iedereen die zijn of haar hond niet onder controle heeft zo'n geel lintje zou moeten gebruiken, ga ik die linten verkopen. Kassa! Misschien komt er dan ook in de hondenwereld jaarlijks een lintjesregen.
In bepaalde programma's over het verkeer, wordt gewag gemaakt van de Educatieve Maatregel Gedrag en Verkeer. Het lijkt mij een goede zaak om de gele lintjes mormels ook een Educatieve Maatregel Gedrag en Hond op te leggen.
Kortom, als ik een geel lintje zie dan heb ik zo mijn bedenkingen over de opvoeding van de hond.