dinsdag 9 juni 2015

Bang voor onweer

2013, onweer boven Lelystad Haven
Donderdagavond ging het even flink tekeer. Windstoten en zware regenbuien met af en toe een donderklap bij zwarte hemel. We hebben een paar keer van dichtbij meegemaakt, dat mensen bijna hysterisch bang worden als er onweer op komst is. Een stel met twee jonge kinderen maakte zelfs 's nachts de kids wakker als ze buiten gerommel hoorden of lichtflitsen zagen. Dan zaten ze diep ineen gedoken bijeen op de bank panisch bang te zijn. De kinderen raakten die angst ook op oudere leeftijd niet meer kwijt. Het opvallende was, dat geen van de ouders zelf een nare ervaring had opgedaan met onweer en/of bliksem.
Een soortgelijke reactie was te zien tijdens de Avondvierdaagse. Sommige ouders sloegen helemaal door, omdat in de verte donkere wolken te zien waren en het begon te waaien. Er werd geschreeuwd en zelfs gescholden op de kids omdat ze niet snel genoeg reageerden. En er was op dat moment nog niets aan de hand, afgezien van die zwarte rand aan de horizon, die langzaam naderbij kwam. Zouden het allemaal ervaringsdeskundigen geweest zijn, die al een keer door de bliksem getroffen waren? Of reageerden hun ouders soms ook zo? Gevolg was wel dat hun kinderen ook in paniek raakten.
Toen ik 's avonds Fenna uitliet kon ik geen route bedenken die vrij van bomen was. Die mooie groene staken staan immers bijna overal? Dat ik niet moet schuilen onder een boom als het onweert, begrijp ik ook nog wel. En ook niet met een hengel of mast van een windsurfplank moet gaan staan zwaaien. Dus ook ik ben voorzichtig, maar minder overdreven.