maandag 15 juni 2015

IBAN en BIC onzin

Sinds enige tijd zijn mijn bankrekeningnummers uitgebreid met een codering van letters en cijfers, de IBAN en BIC code. Mijn oorspronkelijke bankrekeningnummer blijft ongewijzigd. De toegevoegde nieuwe coderingen zijn voor die nummers elk standaard, of zo je wilt hetzelfde. Het vreemde is, dat als ik de IBAN of BIC vergeet, ik een melding krijg dat men bankrekeningnummer onbekend is! Je weet wel, dat nummer dat ik al ruim 50 jaar in gebruik heb!
Maar gelukkig kan ik op de website van de bank de codes opvragen. Hoe? Door mijn oude vertrouwde rekeningnummer van 9 cijfers in te toetsen! Dus de bank weet het wel, maar als ik de BIC of Iban niet opgeef weet de bank het niet. Wat een onzin!
Die codes beschouw ik als een vast voorloopgegeven, dus waarom moet ik die uit mijn grijze kop leren? Als ik een website wil bezoeken hoef ik ook niet dat standaard http://www enz in te toetsen. De banken willen graag extra coderingen voor hen zelf. Daar moeten ze dan niet de klanten mee lastigvallen. Laat mij maar mijn gewone bankrekeningnummers gebruiken. Met dat nummer mogen de simpele bankzielen in dezelfde tabel die ze nu hanteren om de IBAN en/of BIC door mij te laten opzoeken, gebruiken om die extra informatie zelf intern toe te voegen.