donderdag 25 juni 2015

Yellow Ribbon -3-


Ingezonden n.a.v. Yellow Ribbon

Geel is ook de officiële kleur van het ‘Armor Branch’ (legeronderdeel panstervoertuigen) van het Amerikaanse leger. Het wordt gebruikt in insignes, enz., en al afgebeeld in Hollywood-films tijdens de tweede helft 19e eeuw bij de Cavalerie te paard van het Amerikaanse leger. De specifieke associatie van de gele halsdoek met de Cavalerie van Amerika zou ontstaan kunnen zijn door een afbeelding van Luitenant Powhatan H. Clarke, Tiende Cavalerie (1888). In het Amerikaanse leger wordt het symbool van het gele lint ook gebruikt in een populair marslied. De allereerste versie hiervan (1917) gaat over de liefde tussen een meisje en een soldaat, met als titel: 'Round Her Neck She Wears a Yeller Ribbon (For Her Lover Who Is Far, Far Away). 
Ook al redelijk oud, maar bij ons meer bekend, is het mooie lied: 
"Tie A Yellow Ribbon Round The Old Oak Tree":
Het lied gaat over een jongeman die na drie jaar gevangenschap zojuist is vrijgelaten. Hij zit in een autobus, op weg naar huis, en vraagt zich angstig af of zijn lief hem nog wel terug wil hebben. Hij kreeg geen antwoord op zijn laatste brief aan haar waarin hij haar vroeg bij de bushalte vlakbij haar woning een geel lint rond een bekende oude eik te strikken als zij hem nog wel terug zou willen. Hij smeekte de buschauffeur hem te willen helpen uitkijken naar een geel lint als ze de bewuste halte naderden want als er geen lint was zou hij niet uitstappen en zijn reis verdrietig, maar begripvol vervolgen. Opeens begonnen alle passagiers hard te juichen want in de oude eik hingen wel honderd gele linten!

Eindconclusie
Dus, als het duo hond/'hond', uit het begin van "Yellow Ribbon" 2 van huis vertrekt, getooid met gele linten, wil dat eigenlijk zeggen; ,,Ik hoop maar dat we weer heelhuids terugkomen!" Want, .... stel je het volgende krantenbericht eens voor: In de "Onzalige Bossen" op de Zuid-Veluwe heeft een boswachter een man bevrijd die al drie dagen met een lange hondenlijn zat vastgevonden aan een dikke boom". Zijn hond, met een gele strik om zijn nek, lag grinikkend aan zijn voeten. De man zou met zijn gezin op vakantie gaan en ging nog ...éven... het bos in om de hond uit te laten (ja, ja !!!). Maar de hond was slimmer dan zijn baas en was op het juiste moment gaan rennen rondom de boom totdat de lijn 'op' was, met alle gevolgen van dien. ,,Onzalige Bossen"? Zalig toch?, zo'n hond? En dat de rollen eens omgekeerd zijn!? Zó'n hond moet na zijn dood meteen 'zalig' worden verklaard. Vind je ook niet?"

Fan-tilator