dinsdag 23 juni 2015

Ventilator vervangen

aan de extra haak
Op een regenachtige dag als deze is het beter in binnen wat te klussen. In de huiskamer hangt een tweetal plafondventilatoren. Twee verschillende. Maakt niets uit, want we kijken niet constant naar boven en beide doen hun werk naar behoren.
Dankzij onze zoon kregen we een (gebruikte) ventilator, die exact hetzelfde is al die in het voorste deel van de woonkamer. Van dat type hebben we er al drie. Nu dus een vierde erbij in plaats van die ene andere.Vooraf heb ik even gecontroleerd of de spanning eraf was. Zo'n speciale schroevendraaier is daar erg handig voor.
Het lastigste van het de- en monteren is dat je die ventilator tijdens het schroeven ook moet vasthouden. Op de montageplaat zit weliswaar een haak gemonteerd, maar als ik de motor daaraan  tijdelijk ophang zit ie danig in de weg. Om dat te voorkomen heb ik een extra haak gebruikt. Ze hangen hier in de keuken, waar ze het keukengerei laten bungelen.
hij doet het!
De extra haak geeft meer speelruimte en levert een extra helpende hand op, zodat ik de bedrading gemakkelijk los kon schroeven van het kroonsteentje.  Toen kon de ventilator op de bank geparkeerd worden. Vervolgens de grondplaat eraf en de 'nieuwe' erop geschroefd. Daarna de bedrading (zwart, blauw en geel/groen) weer gemonteerd en toen pas de ventilator aan de extra haak gehangen, om hem op zijn beurt ook aan te sluiten. Tot slot het kapje erop gezet en klaar was Willem.
Vervolgens even gecontroleerd of alles, de verlichting en de ventilator, het deed. Joehoe! Fenna waaide zowat weg. Operatie geslaagd.