maandag 22 juni 2015

Verkeerde zuinigheid

het origineel zonder schuine plank
Vanmorgen heb ik een hekje gerenoveerd. Het ging lastig open omdat het nogal scheef hing. Dat scheef hangen werd voornamelijk veroorzaakt door de constructie van het hekje. Het was ooit eens haaks, maar nu zo'n vijf centimeter verzakt /uit het lood. Er was geen schuine plank gemonteerd, die voor de nodige stevigheid moest zorgen.
Tijdens het demonteren van de planken zag ik dat er erg korte schroeven waren gebruikt. Sommige braken af vanwege de roest. De maker wilde met die kleine schroeven blijkbaar voorkomen, dat ze aan de andere kant tevoorschijn zouden komen. Gevolg was wel dat het geheel een nogal zwakke constructie is geworden. In een ander geval had iemand dik hout op dun geschroefd, ook met korte schroeven. Dat hek viel na een flinke tik helemaal uit elkaar!
korte schroefjes
Ik heb het hekje opnieuw in elkaar geschroefd. Dit keer met schroeven met de juiste lengte en met een schuine plank vanaf de onderkant aan de scharnierzijde schuin naar boven. De scharnieren waren onderste boven gemonteerd, waardoor het hekje in geopende stand ging wrikken. Dus die heb ik ook omgedraaid. Ondanks mijn kritiek : het was ooit allemaal door de bouwer van het geheel goed bedoeld,
Omdat de omheining van de tuin waar het hekje deel van uitmaakt ook niet meer recht liep, heb ik wat moeten improviseren. Maar uiteindelijk hangt het hekje weer keurig recht in de omheining en kan oma op haar scootmobiel weer zorgeloos in- en uitrijden.