vrijdag 26 juni 2015

Daar gaat ie weer!

Vanmorgen maakten Fenna en ik weer een heerlijke ochtendwandeling door het bos. Zoals gewoonlijk was het vrij stil. Vlak voordat we het bos weer verlieten, deed ik Fenna weer aan de riem. We liepen samen het bos uit toen er opeens een Yorkshire terriër grommend en blaffend kwam aanrennen. Ik hoorde een paniekerige vrouwenstem nog twee keer roepen. Inmiddels hing het beestje aan Fenna's vacht. Fenna reageerde door te gaan zitten met haar snuit omhoog. De terriër liet los, maar bleef grommen en blaffen terwijl ze om Fenna heen rende. Maar Fenna bleef knap rustig. Opeens was het mormel ook rustig en snuffelde aan Fenna's achterste.
De eigenaresse van het mormel liet zich niet zien. Ik ben nog even teruggelopen en heb wat rondgekeken, maar zonder resultaat. Helaas gebeurt het vaker dat op dit soort momenten de baas buiten beeld blijft of doet alsof het niet zijn/haar keffertje is en hij/zij toevallig met een hondenriem daar loopt.
Hetzelfde gedrag zie ik als zo'n hond iets doet wat niet mag. Dan heeft ie opeens geen baas. Met dat soort gedrag heb ik nogal wat moeite. Neem je verantwoordelijkheid! Bij ons gaat er ook wel eens iets verkeerd en dan is een 'sorry!' heel normaal.
Het is me gedurende onze bijna 40 jarige periode van hondenbezit opgevallen, dat die kleine mormels vaak tegen grotere honden tekeer gaan. Ook Zorro was een paar keer doelwit van een zeer kleine hond. Met alle risico's van dien. Want als zo'n grote hond zo'n keffertje op een hondse manier corrigeert, dan wordt de grote subiet tot agressief of vals verklaard. Mede omdat de eigenaar zich ook agressief en vals opstelt. Het is al langere tijd het geval, dat eigenaren in soortgelijke gevallen niet wensen aangesproken te worden op hun verkeerd gedrag. Ze weten best wel hoe hun hond reageert op andere honden. Maar ik kan dan mijn mond niet dicht houden. Maar hoe vriendelijk en rustig ik ook blijf, de reactie blijft vervelend. En mocht je in paniek zo'n beestje willen wegjagen, let dan wel op wat je doet. Want één verkeerde handeling en de baas wordt woest. Dan laat ie zijn kop opeens wel zien. Maar ja, dat weet je. Want zo gaat het met vervelende kinderen ook. Ouders laten het afweten en komen verhaal halen als je iets van het wangedrag tegen zo'n kind zegt.