dinsdag 9 juni 2015

Coniferen zagen


Een buurtbewoonster wil van haar coniferen af. Dat zei ze toen ik voor haar een nieuwe schutting neerzette. Zowel links als rechts heeft ze die bomen in de tuin staan. Ik heb met haar afgesproken, dat ik mijn ledige uurtjes wel zou willen nuttig maken door af en toe een of meer coniferen voor haar te komen omzagen. Mijn voorstel hield in, dat ik vrij toegang tot haar achtertuin moet hebben. Maar daar had ze geen problemen mee. Het voordeel is dat ik zelf kan bepalen, wanneer ik naar de zaag grijp. En dat is het moment waarop ik zin, tijd en energie heb. Haha!
Afgelopen vrijdag ben ik gaan kijken naar haar coniferen. Aan een kant van de tuin  zijn het flinke knapen van wel vier meter hoog. Ze ontnemen haar buren het zonlicht. De bomen staan strak tegen de schutting met de buren. Dus een uitdaging erbij : omzagen zonder de schutting te beschadigen. De coniferen lijken al eerder aangepakt te zijn. Ze hebben een dikke stam van ongeveer een meter hoog. Uit die stam groeien dikke takken bijna loodrecht omhoog.  Tijdens het weekend heb ik wat nagedacht over de manier waarop ik die coniferen zal gaan aanpakken.
het tuinpad is weer zichtbaar
Gistermiddag ben ik aan de slag gegaan. Eerst met een boomzaag, je weet wel zo'n beugelzaag met een blad met grove tanden. Helaas was er te weinig zaagruimte voor met name de beugel.
Ik besloot de alligator in te zetten, die ik van een kennis mocht lenen. Dat is een flinke elektrische tuinschaar met een kettingzaag. De bek doet inderdaad denken aan die van een krokodil of een ander prehistorisch monster. Nou, dat ging magnifiek met die takkenvreter!  Geheel volgens plan kon ik, met twee theepauzes als tussendoortjes, de enorme takken doorzagen en naar beneden trekken. Vaak lastig, want er groeide een tien jaar oude Hedera doorheen. Het leek soms een tropisch oerwoud. Daarna maakte ik de afgezaagde takken wat kleiner, voor het transport naar de milieustraat. Het werk ging dermate snel, dat binnen twee uur van de hele haag enkel de onderste stammen nog rechtop stonden. In de tuin lag inmiddels een enorme berg afgezaagde takken. De schutting bleek in zeer goede staat te verkeren.
Aan de andere kant van de tuin staan maar een paar coniferen. Die zijn al een keer ingekort en zijn zo'n twee meter hoog. Als die groene krengen ook weg zijn zal haar tuin zo'n 3 Ć” 4 meter breder worden en minder vliegend ongedierte huisvesten. Maar eerst moet het afval weg en de schutting aan de andere kant wat gestut worden. Die vindt nu nog steun bij een paar coniferen.