maandag 15 juni 2015

Stoepenschijters

De laatste weken kom ik op mijn wandelroute geregeld hondenpoep tegen op de stoep. Het betreft een spoor van flinke keutels van een grote hond, die blijkbaar geen tijd krijgt of neemt om te gaan zitten. De begeleider neemt ook niet de moeite om de boel op te ruimen. Er gaan geruchten dat het een Berner sennen hond betreft. De hond wordt blijkbaar geregeld te laat uitgelaten.
De maandagochtend begon voor mij positief. Ik werd aangesproken door een meneer die in zijn volkstuintje bezig was. Hij maakte mij een compliment omdat ik even eerder Fenna's grote boodschap had opgeruimd. Hoewel ze het vlak langs de rand van het struikgewas had gedeponeerd, heb ik het toch maar even met een zakje opgeraapt en in het struikgewas gegooid. Het zakje heb ik weer in de oude stand teruggebracht en dicht geknoopt. Dat gaat in de speciale container, die ook op de route ligt.
Het gaat om een groenstrook, die om een volkstuincomplex ligt. Meestal duikt Fenna halverwege het os in om daar te gaan zitten. Maar dit keer niet. Op die groenstrook liggen hier en daar hopen hondenpoep. Jammer, want het is een strook bedoeld voor de eigenaren van de volkstuinen die vaak lopen of op de fiets komen. Ik dankte meneer voor het compliment en vertelde hem over het feit dat wij niet beter weten dan dat de poep opgeruimd moet worden. Zelfs in een losloopgebied. Daar wordt soms ook op onhandige plekken wat achtergelaten, zoals midden op een pad of voor de entree.
Geen van onze honden hebben ooit op straat of op de stoep zijn/haar behoefte gedaan. Een kwestie van aanleren in de puppyfase. Zoals met zoveel gedragingen van de hond is het een kwestie van als puppy aanleren en daar de rest van zijn/haar leven profijt van hebben.