donderdag 4 juni 2015

Klagen over jezelf

Soms zeg ik tegen ouders die zich over hun tiener kids beklagen : "Hallo, je hebt het wel over jezelf hoor." Dat vinden ze niet altijd even leuk, maar vaak geven ze toch toe dat zij die vervelende (lees : verwende) tiener zo hebben opgevoed. Ik weet dat die vlieger niet altijd opgaat, maar in veel gevallen helaas wel. De kinderen kregen een grenzeloze opvoeding en gingen daarom zelf maar op zoek naar grenzen.
Onlangs zag ik een docu over criminele tieners. Ze kregen een heropvoeding in een gevangenis. Wie het diploma haalde, mocht weer op vrije voet het gebouw verlaten.
Veel tieners bereikten met succes de finish. Buiten werden ze opgewacht door (vooral huilende) moeders en (soms) vaders. De ouders reageerden erg emotioneel, want ze vonden het heel erg dat zoon of dochter daar vastgezeten had.
Een toekijkend therapeute werd gevraagd of dat emotionele weerzien haar iets deed. Ze zei : "Ik vind het in en in triest omdat diezelfde ouders ervoor verantwoordelijk waren, dat hun eigen kind hier terecht is gekomen...." Slechts 25% van de gediplomeerden bleef op het rechte pad. Er waren er bij, die al binnen een week weer vastzaten. Wegens rijden onder invloed, diefstal, drugsgebruik en-handel en beroving.