woensdag 2 november 2022

Fietspedalen vervangen

Een buurtbewoonster vroeg mij begin deze week of ik de pedalen van haar e-bike wilde vervangen. Ze zou zelf nieuwe kopen. Ik vond het prima en dus maakten we een afspraak. Vanmiddag stipt om 14.00 uur conform onze afspraak stond ze voor de deur. Of beter, kwam ze binnen, want Sonja ging net weg.
Haar fiets stond al op het erfje te wachten op de ingreep. Ik heb als eerste vanwege het tegenovergestelde schroefdraad zowel rechts- als linksom wat kracht gezet. Ik kon het pedaal toen wel iets strakker draaien. Dus de andere kant op is inderdaad losdraaien. Daar was wel wat meer kracht voor nodig, maar het lukte mij het pedaal te verwijderen. Daarna heb ik de nieuwe erop gedraaid. De nieuwe had op de kopse kant van de draad een merkteken R van rechts. Het linker pedaal losdraaien was een veel inspannender klus. Dat zat muurvast. Eigenlijk was de steeksleutel te kort om kracht te zetten. Gelukkig had mevrouw een speciale sleutel. Eentje met aan beide kanten een verstelbare bek. Die sleutel was langer en daarmee kon ik nog meer kracht zetten. Terwijl ik op het uiteinde van de sleutel druk zette, schoot de sleutel plots los van het pedaal. Ik dacht eerst dat ik hem niet goed op het pedaal gezet had. Maar het kwam omdat het pedaal loskwam. Daarna was het klusje zo gepiept. De nieuwe pedalen zitten erop, iedereen tevreden en blij.
Ik weet dat er een zogenaamde steeksleutel-verlenger te koop is. Maar die eenvoudige dingen zijn schrikbarend duur; €40 tot € 50! Zelf maken?