maandag 28 november 2022

Sonja's pakezel -2-

Toen ze een boodschap wilde gaan doen, was ze in een mum van tijd weer terug. Ze zei dat haar fiets raar doet. Ik luisterde naar haar verhaal, dat inhield dat ze de motor hoorde draaien terwijl ze stilstond. Oké, de elektromotor draait niet, maar het wiel. Het wiel stond op dat moment stil. Ik begreep dat er spanning op het elektromotortje bleef staan. Vreemd, want ik heb geen bedrading los gehad en enkel met contactspray en een kwastje gewerkt. Ik ben toen zelf even een proefrit gaan maken. En ja hoor, de fiets deed het prima. Ik heb dat wel vaker wanneer mensen klachten hebben over hun apparaten. Als ik mijn hand erop leg zijn de klachten verdwenen. 😅 Sommige mensen hebben dat als ze de auto vanwege een klacht naar een garage brengen. Daar aangekomen is de klacht verdwenen.
In dit geval dacht ik dacht gelijk aan het zwarte schijfje dat langs de sensor draait. Dat raakte de sensor op een bepaald punt. Dat zou niet mogen. Maar ik kon het euvel niet verhelpen. Nu kan het zijn, dat ze stopte precies op het moment dat de sensor het schijfje raakt. Dan is er contact en blijft de elektromotor 'draaien'. Wellicht ook omdat ik de boel schoongemaakt heb waardoor het contact tussen de schijf en de sensor beter is geworden. Dat ze elkaar raken precies op het moment van stoppen komt misschien één keer op de honderdduizend(?) keer voor. Puur toeval dus, want de contactjes zitten plm 1 cm van elkaar verwijderd. Bij mijn fiets is het een kleiner probleem. Niet alleen als ik de pedalen stilhoudt, ook als ik rem wordt de elektromotor ook uitgeschakeld. In de kabels van beide handremmen bevinden zich namelijk ook schakelaars. Die worden omgezet zodra de binnenkabel aangetrokken wordt. Als ik rem valt de motor uit. Dat doet pakezel Stella van Sonja dus niet. Daar is het slechts één sensor die daarvoor zorgt en die zit bij de trapas.
Na terugkeer van het boodschappen doen zei ze dat de fiets geen problemen meer heeft gegeven.
Ik heb gezien dat een servicebeurt voor Stella €60 kost. Aan huis kost het €80. Bij mij een kop koffie. Als het kan met een Nobo sprits, een warme saucijs van de Hema of een het kroket van Van Dobben, Febo of  Kwekkeboom.