donderdag 24 november 2022

In de schulden

In de meeste gevallen is slecht financieel beheer de oorzaak van schulden. Generaties hebben weinig geleerd over omgaan met geld. "Een gulden kan je maar één keer uitgeven", zeiden we ooit. Men wijst naar het kopen op afbetaling of betaling achteraf via webwinkels. Maar zelfs als zou het internet niet bestaan hebben, zouden velen toch nog in de schulden terechtgekomen zijn. Het heeft niets van doen met het internet, maar alles met zelfdiscipline en koopziekte.
Om me heen zie ik hoe gemakkelijk mensen met geld omgaan. Kinderen krijgen dure kleding en telefoons. Ze vinden dat heel gewoon. Dus weet je wat hen straks wacht als ze op eigen benen moeten gaan staan. Ik ken mensen die smijten met geld, terwijl ze een modaal inkomen hebben. Ze kopen merkartikelen, zijn vaste klant bij webwinkels en verwennen hun kids met dure spullen. Ze wekken daarbij de verkeerde indruk bij hun kinderen : alles komt aanwaaien. En dan durven ze ook nog te klagen over geldgebrek.
Ik heb geen medelijden met mensen die op zo'n manier schulden maken. Het is anders wanneer ze min of meer buiten hun schuld om in de schulden terechtgekomen zijn. Zelf heb ik laatst een lening moeten afsluiten. Ik had op zolder per ongeluk het licht laten  branden.
Zonder gekheid, ik heb als kind ervaren hoe het is om weinig geld te hebben. Ik heb er geregeld verdriet van gezien. Om die reden heb ik weinig op met geld. Geld geeft problemen.