donderdag 24 november 2022

Leuk en niet leuk

Toen ik gisteren met Fenna op stap ging, riep een  buurtbewoonster mij : "Willem, kan je even naar mijn fiets kijken? Hij maakt een raar geluid." De fiets stond voor haar huis. Ze vroeg zich af of er weer iets met 'die balletjes' aan de hand was. Ze doelde op het balhoofdlager, dat ik een paar maanden geleden voor haar gerepareerd heb. Als ik zo'n hulpvraag krijg, leg ik al doende uit wat ik doe. Ik pakte het stuur en tilde het een paar keer langzaam op. Ik schudde aan het stuur toen het wiel los van de grond was. Het stuur had geen speling. Dus waren het niet 'die balletjes'. Een raar geluid deed mij eerder aan het voorwiel denken. Toen ik het wiel met de hand een slinger gaf, hoorden we beiden dat rare geluid. Ik zag vrij snel dat het wiel tegen het spatbord schuurde. Pas toen ik dat zei, vertelde ze dat ze haar fiets had laten vallen. Sindsdien hoorde ze het schurende geluid.
Ik heb de zeer dunne vorkjes van het spatbord wat terug gebogen totdat het spatbord mooi recht voor het wiel zat. Daarmee was het rare geluid verdwenen.
Terwijl ik daar bezig was, zat Fenna geduldig naast ons te wachten. Wat denk je? Komt er een meneer met een wandelwagen en een hond aan. Ik ken hem en zijn hond. Zijn hond viel naar Fenna uit toen we elkaar passeerden. Gelukkig zat het beest toen aan de riem en zijn baasje had hem net eerder bij de halsband gepakt. Een teken aan de wand. Ondanks dat teken vond meneer het nodig om vlak langs ons te passeren. Hij had ook met meer afstand kunnen passeren, want de stoep is daar zeer breed. Komt bij dat hij vlakbij moest oversteken. Maar goed, dat deed hij dus niet. Gevolg was dat zijn hond weer uitviel naar Fenna en Fenna op haar beurt naar het zwarte mormel. Toen ik even later de vrouw vertelde over de eerdere ontmoeting met dat duo, vroeg zij zich af waarom meneer zo vlak langs ons moest lopen. "Je weet toch dat je hond zo doet!", zei ze. Ik zeg het niet gauw, maar het was wel iemand met zo'n hoodie over het gebogen hoofd en met een grauw uiterlijk. Volgens mij was ie wat afwezig. Net zoals vorige keer. Hij had zeker geblowd of zo.