dinsdag 22 november 2022

Intelligentie

Gedurende mijn loopbaan moest ik geregeld testen doen. Assessments en psychologische. Ik heb ook twee keer een intelligentietest ondergaan. Ik zal het niet over de uitkomst hebben (IQ waarde), want ik ben geen opschepper. 😂Ik hoorde een paar keer tijdens intake gesprekken, als zouden diploma's iets zeggen over het intelligentieniveau van de kandidaat. Ik vind dat onzin, want niet iedereen kreeg / krijgt de gelegenheid om te studeren. Dus ook mensen zonder diploma's kunnen heel intelligent zijn. Ik ben ze tegengekomen en gaf hen vaak de voorkeur boven de gediplomeerden met hun hoge financiële eisen. De mensen zonder of met minder diploma's waren meer gericht op het werk dat hen wachtte.
Trouwens er zijn veel vormen van intelligentie. De een betreft het zijn grijze massa (denkwerk), de ander de handen (goochelaars, graaiers enz.) of benen (voetballers).
Om die reden is het ook niet juist om te spreken over hoog en/of laag opgeleide mensen. Laag opgeleid wil niet zeggen dom of minder intelligent. Ik ken hoog opgeleide mensen die tamelijk dom overkomen. Toch hadden zij een functie in de directie.
Ik ontmoette een keer een medewerker van een bedrijf, die allerlei studies met succes had afgerond. Maar hij was nog steeds gewoon een administratief medewerker op de afdeling Boekhouding. Hij vertelde mij dat hij weliswaar goed kon leren, maar niet het geleerde in de praktijk kon toepassen. Dus met o.a. zijn PD, MBA en SPD diploma's op zak was ie nog steeds overzichtjes van dubieuze debiteuren aan het maken. Hij was tevreden met zijn werk.
Er zijn ook veel mensen die al doende leren. Dat ligt hen beter dan uit een boek leren. Zo heb ik zelf ook veel geleerd : met vallen en opstaan. Daar ben ik veel wijzer door geworden dan van al die boeken.