woensdag 1 juni 2022

Geen goede buur

In een aantal gevallen werd er ook over ons geklaagd, omdat we geen goede buren zouden zijn. Het betrof de volgende situaties :

* Wij vonden het niet goed, dat kinderen van de buren tijdens onze afwezigheid in onze tuin speelden. Wij hadden daar speeltoestellen staan voor onze beide kids. Als we niet thuis waren, werden kinderen over de tuinafscheiding getild om in onze tuin te gaan spelen.
* Ik heb 'zomaar' een bruidssluier bij de grond 'gesnoeid'. Die was daar geplant en groeide als kool. Met gevolg dat onze schuurdeur niet meer helemaal open kon. Ondanks onze verzoeken tot snoeien, werd niets ondernomen. Erger, tijdens onze afwezigheid heeft de buurman latten en planken van ons schuurdakje weggehaald om aan zijn kant de bruidssluiter naar onze kant te drukken / leiden. Waarom? Omdat zijn schuurdeur ook niet meer open kon. De schuren waren aaneen gebouwd met de scharnierzijde tegen de erfgrens. Uit ellende heb ik de hoofdtak van die plant bij de grond doorgeknipt. Dat deel groeide over onze grond naar boven.
* Er werd ook een keer over ons geklaagd, omdat wij na ruim een week keiharde muziek van de nieuwe buren hen vriendelijk gingen vragen of het wat zachter mocht. Dat hebben wij herhaaldelijk moeten doen. Over een rookgasafvoer van een sauna die tegen de schutting(!) ter hoogte van ons zithoekje uitmondde mochten wij ook niet klagen. Want volgens de buren mochten zij in hun tuin en huis doen en laten wat ze wilden. Dus zaten de werklozen doordeweeks tot ver in de nacht in hun jacuzzi in de tuin met radio en alcohol te genieten.
* In eerste instantie gaven we een tip en wat advies over een jonge Dobermann van (weer) nieuwe buren, die de hele dag alleen in huis was. Opgesloten in een kamer. Het arme beest blafte en jankte alsmaar. De buurman ontkende de situatie. Toen de hond groter werd en los in de woning liep, sprong hij al blaffend en grommend tegen het raam naast de voordeur zodra hij iets zag of hoorde. Weer een tip voor de buurman, die ons zeikerds vond.
* Plots deed de buurman waar wij tot dan een prima contact mee hadden, erg afstandelijk. Wat bleek? Hij beschuldigde onze hond ervan 's nachts met een bot op de plavuizen te gooien. Iets wat ik me nog wel kon herinneren, omdat het een maand of wat eerder gebeurd was. Ik vertelde hem dat ik die geluiden ook gehoord had en dat ik alle keren uit bed gegaan ben. Het was niet onze hond maar ergens verderop in het blokje. Sindsdien waren wij geen goede buren. Detail : eerder vertelde hij een keer in een aangeschoten bui, dat hij liever geen bruine mensen als buren wilde. Dan zou ie direct gaan verhuizen... Dat gebeurde na het bot-incident.
* Toen ik na een weekend afwezigheid merkte dat de deur van de serre geopend was, vernam ik van de oppas dat daar een verlengsnoer lag. Het bleek een snoer te zijn geweest van onze nieuwe buren. Ze hadden elektriciteit nodig om in hun nieuwe aankoop te gaan klussen. Omdat ze zelf nog niet aangesloten waren, was dit de oplossing : deur forceren en stroom aftappen. Want : "Jullie leken ons wel aardige mensen. Dus we dachten dat jullie dat wel goed zouden vinden." Omdat wij daar boos over werden, waren wij geen goede buren.
* Onze buren gingen (zonder mededeling vooraf) een cv installatie aanleggen. Het werk begon op de zaterdagmiddag en duurde tot zo'n 4 uur zondagochtend! Achtereen boren, geluiden van cv pijpen, traplopen en getimmer. Toen ik daarvoor 's nachts mijn bed uitkwam om te vragen of ze wilden stoppen, was ik een zeikerd. Het waren dezelfde buren, die toen wij naar onze (koop)woning gingen kijken, op voorhand zeiden dat we met hun kinderen rekening moesten houden. Die hadden hun slaap hard nodig. Maar in dat weekend sliepen hun kids bij oma en opa en de onze probeerden dat net als wij thuis.
Nu ik dit zo schrijf blijken die buren aan de linker kant van ons gewoond te hebben. Met één uitzondering, maar die bevestigde misschien de regel : de buren links zijn vervelend. Hebben wij zelf weleens voor overlast gezorgd? Ik kan me niet heugen dat we voor zoiets op het matje geroepen zijn.