dinsdag 19 januari 2021

Riool doorgeblazen

Een tijd geleden hebben we met een lange veer de afvoer vanaf de keuken geprobeerd te ontdoen van een verstopping. Het heeft een tijdje geholpen, maar het probleem keerde weer terug. Vanmiddag is een bedrijf gekomen om het probleem op professionele wijze aan te pakken.
Meneer de ontstopper kroop in de kruipruimte om de afvoer te controleren. Toen hij weer bovengronds was gekomen, vroeg ik hem naar de montage van de afvoer. Wat denk je? Ja hoor, na de keuken bevinden zich twee 90 graden bochten vlak na elkaar! Ik meende dat te voelen toen we met die veer bezig waren.
De keuken is ooit een keer gewijzigd wat de indeling betreft. Het aanrechtblok stond voorheen op een andere plaats. Men heeft toen nieuwe afvoerbuizen moeten plaatsen. Die blijken dus voorzien te zijn van twee 90 graden bochten. Wat een prutsers! Zelfs een amateurtje als ik weet, dat je die bochten nooit in een afvoer moet gebruiken. Dat hadden 45 graden bochten moeten zijn. Overigens : twee vlak na elkaar (zo'n 30 cm afstand) duidt op een heel bijzondere constructie. Zal wel weer zo'n spaghetti-oplossing zijn. Daar was de boel dus verstopt geraakt. Ik kreeg gelijk de kriebels om ondergronds te gaan en de boel zelf maar aan te passen, zodat het afvalwater vloeiend door de buizen wegstroomt. Maar het is een huurwoning. We kregen ook te horen, dat het flexibele stuk dat verzakking van de bodem moet opvangen, niet horizontaal, maar verticaal geplaatst is. Nu werkt het flexibele stuk alleen als de grond horizontaal verschuift. Ik ga het toch eens aankaarten bij de verhuurder. Dan weet ook die van het prutswerk van zijn opdrachtnemer. Eerst maar de mechanische ventilatie z'n werk laten doen. Er hangt hier een vreemd luchtje. Straks denken de buren : "Wat is ie nu weer aan het maken in de keuken?!"
Tom vond het hele gebeuren maar beangstigend. Hij vluchtte het huis uit via de achterdeur. De regen in. Zo erg was het blijkbaar.