woensdag 13 januari 2021

Corona maatregelen?

Zeven maatregelen om de wil te breken en gehoorzaamheid in te prenten volgens Albert Biedermann ' s ′′ Diagramm des Zwangs" 1956 (vrijelijk vertaald uit het Duits). Wordt zijn concept nu toegepast?

1. Isolatie betekent een persoon ontnemen van sociale steun van medemensen om het vermogen om zich tegen situaties te verzetten te breken.

2. Manipuleren van de perceptie. Onze geest reageert op herhalingen. Een leugen moet gewoon vaak genoeg herhaald worden totdat de menselijke geest het als waar aanvaardt. Media hebben hierin een zeer belangrijke (propagandistische) rol. Nieuws dat in strijd is met de voorgehouden standpunten moet geweerd worden.

3. Uitputting verzwakt mentale en fysieke veerkracht. Door angst te kweken worden omstandigheden gecreëerd door constante onzekerheid, bijvoorbeeld door het dreigende verlies van banen en uitzichtloosheid in de zin van vernietiging van enig idee dat het leven ooit weer leuk zou kunnen zijn, wordt elk gevoel van veiligheid en stabiliteit weggenomen.

4. Dreigen met negatieve gevolgen, straffen en geweld bij niet-naleving van opgelegde regels. Bedreigingen creëren angst en wanhoop. Het individu heeft geen beslissingsbevoegdheid meer, maar wordt gedomineerd door een ander of een groep mensen. Regels worden van buitenaf bepaald, liefst zo zinloos mogelijk en bedreigd met negatieve gevolgen als ze niet naleven.

5. Occasionele concessies. Omdat we hard ons best deden in de lente, mochten we het in de zomer wat meer vrij hebben. Een soort beloning.

6. Ontmoedigen en vernederen. Door te dreigen met ernstige gevolgen op onzin maatregelen en degenen die zich niet aan de regels willen houden te beboeten, beledigen/uitsluiten en/of zwaar te straffen, verliest de mens steeds meer moed om zich te verzetten.

7. Hoe afhankelijker het slachtoffer van de dader is, hoe gehoorzamer hij wordt (in dit geval subsidies en leningen).
Hoe meer de economie en materiële levensonderhoud worden vernietigd, hoe meer de burgers afhankelijk worden van de bijdragen van de staat.