woensdag 20 januari 2021

Landjepik in Dronten

Sinds 2011 is de gemeente Dronten bezig om gevallen van onrechtmatige toe-eigening en/of gebruik van grond aan te pakken. Het betreft zo'n 800 gevallen. 't Ja, wat doe je wanneer een strookje groen naast je eigen tuintje niet door de gemeente onderhouden wordt en afbreuk doet aan je eigen tuintje vanwege het hoge onkruid?
De aanpak kent volgens betrokken inwoners (zo'n 800 gevallen)  van meet af aan een zeer afstandelijke en onfatsoenlijke werkwijze, waarin ook gedreigd wordt. Zelfs in gevallen waarin het slechts een strook grond van zo'n 20 cm breed betreft. Men is met name boos over de toonzetting van de hen toegestuurde brieven. De betrokken ambtenaren communiceren nauwelijks, wanneer door bewoners gereageerd wordt. Stukjes grond die al ruim 30 jaar door bewoners in gebruik zijn, moeten binnen 3 maanden teruggegeven worden. Een aantal bewoners is in het gelijk gesteld na controle door het Kadaster. Maar een excuusbrief van de gemeente blijft uit. Het project Landjepik vindt merkbaar van achter bureaus in het gemeentehuis plaats.
Dronten kent veel gelovige inwoners. Op grond van alleen daarvan al, zou je een andere werkmethode verwachten. Helaas, is men blijkbaar alleen op de zondagen christelijk. Overigens moet ik na het lezen van de artikelen onbewust denken aan de Toeslagenaffaire. Ook daarin was de benadering alles behalve correct. De betrokken ambtenaren zou een cursus communicatieve vaardigheden en dienstverlening niet misstaan. De raad van Dronten heeft de klachten opgepakt.