zaterdag 16 januari 2021

Pittige hamblokjes

Voordat ik eten maak, duik ik even de koelkast in. Daar controleer ik de inhoud op restjes. Zoals bekend gooien we nauwelijks eten weg. Dat mag niet  hè? Dat is een doodzonde.

Dit keer trof ik een bakje met nog wat blokjes ham. Gisteren heb ik bami gemaakt en iets meer dan de helft van de inhoud van het bakje gebruikt. We hebben ook knoflook in die kast. Onder het afdakje staat nog een plant met rode pepers. Eerlijk gezegd weet ik niet of ze wel of niet pittig zijn. En als ze pittig zijn, hoe pittig. Maar dat proef ik straks wel. Die rode pepers geven ook wat kleur aan gerechten. In onze keuken maken we gebruik van verschillende kunststof snijplankjes. Een rode voor vlees, een blauwe voor vis, een groene voor de groente en houten plankjes voor het brood. We hebben ook nog een paars plankje. Die gebruik ik nooit.
Ik heb een ui gesnipperd en gefruit met wat fijn gesneden knoflook in wat zonnebloemolie. Daarna deed ik de blokjes ham erbij. Samen met wat trasi poeder, de pepertjes, wat ketjap bakte ik het geheel op. Als laatste deed ik er wat stukjes paprika (uit de vriezer) bij. Ik zou het gerecht bij de bami of nasi kunnen serveren. Maar dit keer ging het op een broodje. Een broodje pittige hamblokjes dus.
Ps. In plaats van hamblokjes kan je ook zo'n 200 tot 300 gram garnalen (Hollandse -of is het Nederlandse?-) of gehakt gebruiken.