zondag 17 januari 2021

Op z'n Chinees

De Chinezen mogen dan een enorm leger hebben dat modern toegerust is, de verovering van de wereld geschiedt volgens mij op een andere manier. Via hun economie.

De Chinezen hebben op elk werelddeel al vaste voet aan de grond. Zelfs in Amerika, waar veel grote bedrijven financieel in handen zijn van China.
Ik zag een interessante docu over Chinezen in Afrika. Met name in Kenia. Interessant te zien hoe China daar te werk gaat. Ze trekken zich niets aan van de cultuur in Kenia (zijn er ook totaal niet in geïnteresseerd), weigeren de taal of desnoods Engels te leren spreken en gedragen zich vaak onbeleefd en zelfs grof ten opzichte van hun gastheren en Keniaanse werknemers. Sommige uitlatingen jegens de lokale bevolking zijn ronduit racistisch.
Naar zeggen heeft Kenia zichzelf aan de Chinezen verkocht, in ruil voor economische vooruitgang. Zo is een spoorlijn aangelegd inclusief Chinees personeel en treinstellen tegen een forse lening met de haven in Mombasa als onderpand. Zo doen de Chinezen dat. De Kenianen zijn niet allemaal blij met de aanwezigheid van de Chinezen. De woorden 'modern kolonialisme' en 'racisten' vielen een paar keer.