donderdag 28 januari 2021

Gooi maar in het riool

Sinds het riool van ons huisje doorgespoten is, is het probleem van traag weglopend water opgelost. Volgens de rioolman bevond zich in het hoofdriool een vetprop. Dat verbaasde ons niet. Toen Son het huisje huurde, trof ze in de tuin o.a. nogal veel gestold frituurvet(!) aan. Het zou mij niet verbazen, gezien de rest van de staat van de woning, dat vorige bewoners ook frituur- en ander vet via de keuken en/of het toilet in het riool kieperden.
Toen we nog in een flatje woonden in Zoetermeer, was er ook geregeld sprake van verstoppingen in het riool. Wij woonden toen op de eerste woonlaag. De hoofdleiding liep kaarsrecht naar boven. Daarop waren de bovenliggen appartementen aangesloten. In die periode hoorden we van kattenbakgrit, maandverband, luiers en frituurvet die voor verstoppingen zorgden. Onvoorstelbaar wat sommige mensen zoal wegspoelen. Over vissen en andere dingen hoorden we niets.
Zelf hebben we een roostertje in de gootsteen van het aanrecht geplaatst. Dat vangt al het afval op. Vet slaan we apart op in lege flacons. Dat gaat retour supermarkt, waar het ingezameld wordt. Als het gestold vet is, gaat dat in de gft bak. Met een houten spaan maak ik dan de koekenpan schoon. Pannen met vettige inhoud van het bakken en koken, krijgen van mij eerste een flinke dosis wasmiddel en heet water toegediend. Het warme water lost de boel dan op. Met de afwasborstel maak ik dan de pan schoon, voordat ik hem leeggiet in de spoelbak. Dat is dan de voorwas. Ik gebruik ook soms soda om een pan goed schoon te maken. Ik zet hem dan met water en wat soda op een zacht vuur. Na een paar minuten laten de aangekoekte resten vanzelf los. Ik doe dat niet met alle pannen, want een wat vettige pan is niet verkeerd. We hebben geen vaatwasser. De feitelijke afwas doen we dus met bijna schoon servies, eet- en kookgerei. Met als laatste de voeder en drinkbakken van de huisdieren. Van tijd tot tijd een flinke hoeveelheid heet sodawater in de spoelbak gooien kan ook verstoppingen door etensresten voorkomen.