dinsdag 19 januari 2021

Fikkie stoken

Het is een typisch jongens / mannen iets, vuurtje stoken. Niet alle mannen kunnen dat. Ik heb ze weleens gezien terwijl ze met een lucifer een dikke boomtak probeerden aan te steken. Haha! De echte vuurtjesstokers weten dat het vuurtje met hout van zeer fijn naar grof opgebouwd moet worden. Als padvinder leerde ik ooit dat ik met slechts één lucifer het vuurtje moest kunnen aanmaken. Ook bij nat weer.
Als jochie heb ik menig fikkie gestookt. De kachel opnieuw aanmaken was daarom zeker geen straf. Een doosje lucifers van huis meenemen was niet mogelijk. Dat zou direct opvallen. Dus moest ik slim en creatief zijn. Een leegdoosje bewaren en maar een paar lucifers meenemen, was dan de oplossing.
Fikkie stoken is naar mate de jaren verstreken vuurtje stoken geworden. Op een verantwoorde manier. De openhaard, de vuurkorf , een allesbrander en de bbq waren dan de stookplaatsen. Ik heb dan veel met vuur gespeeld,
maar ook weer niet. Ik kan me niet heugen, dat ik iets gevaarlijks met vuur gedaan heb. Dus heb ik niet zoals mijn broertje een vuurtje gemaakt in een kast.
Koken, bakken en braden op een houtvuur is ook leuk. We hebben op campings gestaan, waar je een houtvuur voor je tent / caravan / camper mocht stoken. Daar waren speciale metalen bakken op poten voor. De laatste keer dat we daar waren, moest je huur betalen voor zo'n vuurkorf. Maar hout was er niet te koop. Dat moest je zelf in het bos gaan sprokkelen.
Soms maken we nog een vuur. In een vuurkorf of in de tuinhaard. De laatste lijkt op een grote stenen kruik. Daarin kan enkel een klein vuur gestookt worden. Wat het milieu betreft ben ik geen stoker van behandeld hout. Voor de rest troost ik me maar met de vele bosbranden die op aarde woeden. Da's toch vele malen erger dan het afvalhout dat ik dan verbrand? Ik zou best een draagbaar houtkacheltje in de camper willen hebben. Op het www heb ik al wat leuke modellen gezien. Klein, maar fijn. Van een leeg verfblik tot een oud munitiekistje. Geinig!