donderdag 21 januari 2021

Een aggregaat kopen?

Niet zo lang geleden kon ik een aggregaat van iemand overnemen. Voor weinig. Ik had wel interesse in zo'n draagbaar apparaat, maar ik vond hem te klein qua vermogen en hij was tamelijk bejaard. Het aanbod zette me wel aan het denken. Zo'n aggregaat biedt de mogelijkheid om overal over elektriciteit te kunnen beschikken. Dus ook als we onderweg zijn met de bus en onverhoopt stroom nodig hebben. Meestal staan we aan de paal, maar zelfs dan kan het zijn dat de stroomvoorziening hapert of zelfs uitvalt. Zoals in Hongarije het geval was. Er zit al een grote extra accu in de bus, bedoeld om via een (sinus) omvormer de 230 volt koelkast onderweg draaiend te houden.
Misschien is het handig om zo'n stroomopwekker ook tijdens dagjes uit te gebruiken. Bijvoorbeeld als we ergens aan het water staan of zo. Zeker als het weer wat kouder is. Dan kan de elektrische kachel (750 watt) ook aan. Uiteraard niet met buren naast ons, want zo'n aggregaat maakt lawaai en produceert uitlaatgassen. Het zou niet zo aardig zijn wanneer boze buren de aggregaat in het water zouden gooien. Daar is zo'n ding niet voor bedoeld.
Ik soms ook dat mensen aan hun bus werken met behulp van zo'n aggregaat. Dat is handig wanneer je geen verlengsnoer kunt inzetten. Ze
Huisje in Beekbergen
zijn tegenwoordig mooi verpakt. Net kleine jerrycans. 
In Beekbergen hebben we voor het huisje ook een tijdje een aggregaat gebruikt. De standaard aansluiting die naar het huisje leidde, was door de nieuwe bewoners pardoes verwijderd. Die aggregaat draaide enkel overdag. Ik heb hem later verkocht aan iemand uit Almere. Zijn woning was afgesloten van energie vanwege wanbetaling. Maar dankzij de aggregaat was ie niet voor een gat te vangen, zo stelde de man. Om de slapende hond niet te wekken zei ik maar niet, dat het apparaat benzine en olie nodig heeft.