maandag 20 januari 2020

Stofscherm vervangen

wiel eraf
Omdat de patiënt nu wat mobieler is, kan ik zelf ook weer op pad. Vanmorgen heb ik een van de geroeste stofschermen vervangen door een goed exemplaar. De schermen bevinden zich achter de remschijven aan de voorzijde van de Ducato 14 en zijn beide nog maar voor de helft aanwezig. De rest is door roest opgevreten.
Omdat ik alleen aan het werk ben, neem ik extra veiligheidsmaatregelen. Het wiel moest verwijderd worden, dus de krik moest aan het werk. Eenmaal op de juiste hoogte gekrikt, heb ik een extra assteun geplaatst. De wielen die op de grond stonden had ik geblokkeerd met houten
oud en nieuw(er) scherm
blokken en de bus stond op de handrem en in de 1e versnelling. "Zo, en nu geen domme dingen doen", dacht ik daarna. Het schermpje zit met drie bouten vast. Twee grote en een kleine. Ik had ze al een keer met wat kruipolie behandeld. De twee grote kreeg ik gemakkelijk los. Met de kleine had ik meer tijd en creativiteit nodig. Ik had een ruimte van zo'n 4 cm waarin die bout zich bevond. Ik heb eerst de roestige kop van de bout schoon gekrabd met het blad van een ijzerzaag. De ringsleutel (12) paste nu goed en stevig op de kop van de bout. Daarna ben ik (zachtjes) met een hamer gaan tikken op het uiteinde van de ringsleutel. Ik zag dat de bout heel langzaam stukjes draaide. Ik keek even of de kop van de bout soms stiekem rond werd. Niet dus. Tussentijds heb ik af en toe wat kruipolie op de bout gespoten en hem een paar keer teruggedraaid. Maar na geduldig heen en weer bewegen en halve slagen draaien, kreeg ik het boutje eruit. Hoera!
Hij zit!
gereinigd
En toen moest het goede schermpje gemonteerd worden. Drie bevestigingspunten dus, die alle drie precies voor de schroefgaten moesten vallen. Niet dus. De onderste grote bouten wel, maar de kleine dus net niet. Na een paar pogingen koos ik voor een creatieve oplossing. Het oog voor de kleine bout bevind zich aan de rand van het schermpje. Ik heb uit het smalle randje een stukje gezaagd (rode pijl). Dusdanig, dat ik in plaats van een gat een haakvorm overhield. De opening was groot genoeg om de bout er doorheen te laten en zo het schermpje aan de bout te 'hangen'.  Ik heb toen eerst de bout met een wat grotere plaatring een stukje in het draad gedraaid. Vervolgens heb ik het scherm gemonteerd met behulp van de twee grote bouten. Aan de bovenkant kon ik het scherm tussen de bout met grote ring en het montagegat schuiven. Daarna heb ik ook dat boutje vastgezet. Het schermpje zit muurvast. Ik heb gelijk maar even de rem en de schijf gecontroleerd en wat gereinigd. Zo dat was dus één scherm. En ik heb het overleefd. Haha. De volgende keer de andere. Ik ben op tijd naar huis gegaan, want Fenna wil ook graag op tijd naar buiten.