zondag 26 januari 2020

Eindelijk excuses voor Joden

Meneer Rutte heeft namens de regering eindelijk excuses aangeboden voor de lamlendige houding van de overheid tijdens en na de oorlog ten opzichte van de Joden. Het werd tijd. Men schermt hier heel graag met Anne Frank, maar zo aardig waren veel Nederlanders en de regering niet voor de Joden. De Joden werden door hen verraden en bestolen.
De volgende groep is de Indo's. Ook zij werden na de 2e wereldoorlog erg kil ontvangen en eigenlijk liever van Nederlands grondgebied geweerd. Vanwege o.a. hun huidskleur (de zogenaamde 'kleurgrens'.) De regering zag deze overzeese Nederlanders (men had de Nederlandse nationaliteit!) liever naar elders vertrekken. Zoals naar Nieuw Guinea, Australië en het Amerikaans continent. Velen zijn toch naar Nederland gerepatrieerd. Ja, zo noemde men het officieel dan weer wel : terugkeren naar het vaderland. Vreemd. Het voormalige kamp Westerbork werd o.a. de opvangplek voor Indo's. Niet na een opknapbeurt om de Joodse aanwezigheid weg te poetsen, hoor. De behandeling was ook alles behalve goed. Men kreeg een lening die terugbetaald moest worden. Salarissen werden niet meer uitbetaald en er werd een vergoeding beloofd.
Het is inmiddels 2020. Hopelijk zijn nu de indo's aan de beurt. Of is het weer wachten totdat er nog maar een paar in leven zijn?