maandag 27 januari 2020

Boerenkool met worst

Als ik boerenkool maak, dan is dat niet een kwestie van aardappels en de kool koken, stampen klaar. Ja, dat heb ik op die manier een paar keer zien gebeuren. Luie huisvrouwen stamppot noem ik dat maar. Dat soort stamppot wordt met de ellebogen op tafel in een poep en een zucht zwijgend doch smakkend weggewerkt. Met na de maaltijd een bakkie luie huisvrouwen koffie. Zo, dat was dat.
Nee, dat doe ik dus niet zo. Net zoals met veel andere dingen die ik doe, kook ik ook met plezier. Ik maak er wat van. In een aparte koekenpan bak ik eerst wat spekkies uit. Daarna voeg ik een fijn gesnipperde uit toe, wat knoflook en trassie! Dit keer heb ik ook een eenzame tomaat uit de koelkast gehaald en die in stukjes gesneden erbij gedaan.
Toen de aardappels en de boerenkool gaar waren, heb ik ze na het afgieten door elkaar geroerd, wat melk, boter en nootmuskaat erbij gedaan en toen gestampt met een grove stamper. Daarna heb ik de prak in een wok overgedaan. Toen heb ik de koekenpan met het mengsel van spekjes en uitjes erbij gekieperd en ben goed gaan roeren op een laag vuur. Natuurlijk een lekkere jus erbij en de overbekende rookworst. Toen Sonja thuis kwam rook ze een heerlijke geur, ondanks dat ik de afzuigkap aangezet had.