zaterdag 18 januari 2020

De huishouding

Op de vrijdagen is het bij ons patatdag. Tenminste, als de kleinkinderen er zijn. Anders niet. Dan doen oma en opa gewoon. Sinds een paar jaar frituur ik in de namiddag wat bitterballen. Je weet wel, de ballen van een mishandelde kroket. De kids zijn er dol op. Ik wat minder, want met één hap zijn ze weg. Omdat het op zo'n dag toch al snacken geblazen is, kunnen die bitterballen er ook nog wel bij.
Het nadeel van het frituren van gepaneerde snacks is dat de frituurpan vol met verschroeid paneermeel komt te zitten. Dat gaat ten koste van de kwaliteit van de olie en daarmee de smaak van de snacks. Daarom zeef ik tussen de verversingen door de olie geregeld.
Ik warm de olie ietwat op en leg dan twee zeven met een zeer fijne maas over elkaar heen bovenop een beslagkom. Vervolgens giet ik de frituurolie via de zeven in de kom. Daarna maak ik de frituurpan en de beide zeven schoon. Als dat gebeurd is, giet ik de olie via die beide zeven weer terug in de pan. We hebben weer superschone olie in de frituurpan. Daarna maak ik de beide zeven en de beslagkom weer tip top schoon in een flink warm sopje. Als dat alles gebeurd is, ben ik zo tevreden dat ik bijna een kroketje zou gaan frituren om dat te vieren. Bijna.