donderdag 16 januari 2020

Smeerkezen!

peuken van een smeerkees
Bijna 5 jaar geleden kwam ik hier wonen. Was ik in Lelystad Haven dagelijks druk bezig het zwerfvuil op te ruimen, hier werd ik wat dat betreft werkloos. Er lag hier nauwelijks zwerfvuil. Maar sindsdien zie ik dat het zwerfvuil gestaag groeit. Als ik zwerfafval zie liggen, dan verdwijnt dat tot nu toe in een zakje van Fenna. Zoveel is het niet. Maar tijden veranderen.
Op een van mijn routes die ik geregeld met Fenna loop, zag ik afgelopen dagen wat afval in de vorm van frisdrankblikjes in de struiken liggen. Omdat vandaag het pmd afval opgehaald wordt, besloot ik vanmorgen die blikjes te gaan opruimen. Gewapend met een plastic tasje en een grijper ging ik naar de plaats delict.
dat is één...
Daar aangekomen viel me wat anders op : vlak achter aan haag lag een flink aantal sigarettenpeuken, compleet met twee lege verpakkingen. Ze waren daar onmiskenbaar neergegooid door een van de bestuurders van de daar geparkeerde auto's. Te gek voor woorden, want de woningen staan er tegenover. Maar ja, weg is weg. Nietwaar? Ik heb zo'n hekel aan dat soort gedrag. Zolang anderen er geen hinder van ondervinden mogen ze roken hoor. Maar de meesten van hen zijn aso's. Werp maar eens een blik op de grond bij ingangen van winkels, kantoren enz. Er zijn erbij die zelfs met kinderen in de auto roken. Die rokersrommel heb ik eerst opgeruimd. Toen de blikjes. Al verzamelend merkte ik daar er nog meer blikjes in de struiken lagen. Dat stukje groen ligt naast het fietspad waar veel schooljeugd op e-bikes rijdt. De meeste blikjes waren van de populaire energie drankjes. Verscholen onder het bruin, maar van boven goed zichtbaar heb ik uiteindelijk 36(!) blikjes verwijderd. Daar stond ik dan met mijn plastic tasje. Ik had beter een vuilniszak kunnen meenemen. Ik heb uiteraard ook ander zwerfafval opgeruimd. Richting huis ben ik een andere route gelopen, met gevolg dat mijn tas uitpuilde.
dat zijn er 36
Weer thuis gekomen ben ik het afval keurig gaan scheiden. Ik had de hele mikmak ook in de restcontainer kunnen gooien, maar dan ben ik zelf ook verkeerd bezig. Het plastic en het blik verdwenen dus in de pmd kliko. De rest bij het restafval.