dinsdag 31 juli 2018

Met de handjes


oude situatie
"Jij kan ook echt alles!", zei iemand enthousiast toen ik vertelde over de overkapping. Ik zei ad rem : "Nee hoor. Ik kan niet stilzitten en aan behangen heb ik een hekel."
Later dacht ik terug aan die enthousiaste reactie. Als kind heb ik geregeld zelf mijn speelgoed gemaakt. Er was weinig geld om speelgoed te kopen. Ik maakte van alles. Van autootjes tot een heuse heistelling toe. De laatste naar aanleiding van het heiwerk voor de viaduct in de A4 in aanbouw in Leiderdorp. Ik maakte ook vliegers, hoofdtooien met veren (uit het kippenhok van oma en opa), parachutes (dag zakdoekje), pijl en boog, strijdbijlen, bootjes enz. Maar ook hulpmiddelen om visjes en/of salamanders te vangen. Dat kostte mijn moeder wel veel knopspelden en nylonkousen. Haha!
verbouwde bagagewagen
Later bouwde ik een kar, begon ik mijn fiets te repareren, maakte katapulten en zelfs een harpoentje om onder water op vissen te jagen. Met dank aan moeders breinaalden. Als tiener ging ik aan een brommer sleutelen, wat later uitgroeide tot sleutelen aan motorblokken van mijn motorfietsen. Ook hier weer mede dankzij keukengerei van mijn moeder en met hulp van werkplaatshandboeken en afkijken bij professionals. De aankoop van een eigen woning leidde tot meer handwerk. Ik metselde een open haard (na het lezen van weet ik hoeveel artikelen), plaatste ik mijn eerste dakraam en maakte ik een vaste trap naar de zolder. Ik maakte ook een serre met schuifdeur en ramen. De drie kozijnen waren gemaakt met pen-gat verbindingen. De ruiten (60x130) sneed ik zelf met een glassnijder. Voor de kids knutselde ik ook veel. Van konijnenhok, zeilbootjes en vliegers tot klimrek.
handremkabel stellen
Ook het elektra werd opgenomen in mijn dhz activiteiten. Een open keuken is ook iets dat ik gemaakt heb. Inclusief de stalen balk, die de draagmuur moest vervangen. Tussentijds las ik vooraf erg veel over de klus die ik wilde doen. Ik deed niet zomaar wat. Een draagmuur verwijderen moest immers niet leiden tot het ineenstorten van de woning. In de jaren 80 deed ik mijn eerste laswerk. Tot op heden lukt het me niet een mooie rups te leggen. Maar ja, zo vaak en veel laste ik niet. Een tweede toilet heb ik ook geïnstalleerd, zodat we ook op de eerste etage in de badkamer terecht konden voor een kleine of grote boodschap. Daarvoor had ik de complete riolering onder het huis en in het toilet beneden vervangen.
boiler plaatsen
Weer later maakte ik een trap, die de tuin met het balkon op de eerste etage van onze drive in woning verbond. Het was een stalen spiltrap, die ik op maat moest maken en monteren. Ik heb ook een dakconstructie gemaakt, muren weggebroken, een badkamer opnieuw ingericht, vlieringen gemaakt en een overkapping. Ik heb ook schuttingen met deuren geplaatst en bomen omgezaagd. Uiteraard verliep niet alles naar wens. Ik heb veel geleerd. Heel veel. Van fouten die ik maakte. Haha! Daarnaast maakte ik ook muziek en herrie. En ik maak het soms te bont.
Nu ik het zo opschrijf lijkt het nogal wat en toch : nee, het is niet alles wat ik hier oplepel. Want zoals gezegd : ik kan nu eenmaal niet stilzitten.