donderdag 26 juli 2018

Eerst doen en dan denken

Niet alleen als kind, ook later heb ik weleens iets gedaan, waarvan ik vooraf de gevolgen niet had overzien. Ik deed eerst en het denken kwam pas na het schrikken van de gevolgen van mijn daad. Natuurlijk moest ik mijn verantwoordelijkheid nemen, want zo werd ik opgevoed.
Voor zover ik het me kan herinneren betrof het later vaak zaken in de hobbysfeer. Iets uit elkaar halen en dan niet meer precies weten hoe het oorspronkelijk gemonteerd was. Of iets maken, dat na oplevering toch niet helemaal of helemaal niet goed was. Dat krijg je als je als amateur of nitwit aan de slag gaat met iets, waar specialistische kennis voor nodig is. Ik heb er zelfs een keer een echte monteur bij moeten halen. Haha!  Over het algemeen denk ik vooraf wel goed na, voordat ik aan de slag ga. Maar niet iedereen doet dat.
Ja, ze zijn er nog steeds. Kijk maar naar het gebruik van computers of soortgelijke apparatuur. Men heeft er weinig kennis van en toch maar op allerlei knoppen drukken als er in hun ogen iets verkeerd gaat. Er zijn zelfs complete bedrijven waar 'doen' hoog in het bedrijfsvaandel staat. Met alle ellendige gevolgen (kosten en ergernis) van dien. Voor iemand als ik, die in de regel vooraf wikt en weegt blijft het telkens weer een vreemd verschijnsel : Mensen die eerst iets zeer ingrijpende dingen doen en vervolgens gaan nadenken, omdat ze zich een hoedje schrikken van de gevolgen. Net volwassenen die in het diepe springen en er dan achter komen dat ze niet kunnen zwemmen, ongelooflijk maar helaas waar. Vandaar dat ik niet zo van dat 'niet lullen maar poetsen' houd, maar meer het 'bezint eer gij begint' type ben. Vooral in complexe zaken.
Eerst doen of laten en dan weglopen, bestaat ook. Nee, ik heb het niet over belletje trekken. Ik heb het over zaken die behoorlijk ingrijpend zijn. Ja, dat soort situaties heb ik dus ook meegemaakt. Zodra de gevolgen duidelijk worden en ernstig blijken te zijn, vertoont de veroorzaker vluchtgedrag. Hij wil niet de consequenties aanvaarden en de door hem veroorzaakte problemen aanpakken. Al was het maar door het inschakelen van een deskundige. Nee, dat moeten anderen dan maar doen. Meestal onder het mom van : "Ik weet niet wat ik nu moet doen!"
Geloof me, eerst denken, dan doen. Scheelt veel ellende.