zaterdag 28 juli 2018

Da's pech!

Vanmorgen kreeg ik een wat verontrust telefoontje van onze zoon. De Ducato staat stil. De koppeling doet het niet meer en/of de versnellingsbak staat vast. Ik adviseerde hem de bus een stukje heen en weer te duwen. Ze zijn met z'n zessen, dus dat moet lukken. Ik had het idee dat de versnellingsbak vast zat. Ze waren de bus aan het keren. Dat gebeurde op een omhoog lopend stukje weg. Door een bedieningsfout (stond niet goed in een versnelling) rolde de bus achteruit een stukje naar beneden. Er is blijkbaar onzorgvuldig geschakeld, waardoor de bak vast sloeg. Dat was dan mijn diagnose, vandaar mijn tip om de bus met mankracht (is blijkbaar anders dan studentenkracht) wat naar voren en achteren te bewegen. Omdat de telefoonverbinding erg krakkemikkig was, weet ik niet wat het resultaat daarvan was.
Op afstand ondersteuning verlenen is nogal lastig. Alle zes zijn leken op het gebied van autotechniek en de telefoonverbinding was primitief. Gelukkig is ook hij lid van de ANWB / wegenwacht, dus heeft hij de alarmcentrale gebeld en de wegenwacht is geweest. Omdat de bus op dat moment voor de ingang van de camping stond, werd de boel wat geblokkeerd. De  eigenaresse van de camping maakte een flinke scène (had ook wat gastvriendelijker kunnen reageren), wat voor de nodige onrust zorgde. Met gevolg, dat de wegenwacht zich beperkte tot een wegsleepregeling. De bus zou naar een garage gebracht worden en pas maandag zou een diagnose volgen. Al met al vreemd, dat de Belgische wegenwacht niet de moeite heeft genomen om even naar het probleem te kijken. Waarschijnlijk stond zijn aanpak ook onder druk van de eigenaresse van de camping.
Een paar campinggasten(!) kreeg de bus weer uit z'n versnelling. Hoe? Dor de bus wat heen en weer te drukken. De bus is direct van de plek des onheils gereden, zodat de blokkade van de ingang opgeheven is. Alles werkt weer naar behoren. Vanmiddag maken ze een proefritje, alvorens weer verder te reizen. Tot dan staan de boys op de camping en zullen wellicht napraten over de lessen "Zorgvuldig schakelen" en "Rijden op een hellend vlak".