maandag 30 juli 2018

Watertekort

Er wordt al een tijdje gewaarschuwd vanwege een watertekort, dat is ontstaan door het droge, warme weer. Al veel langer verbaas ik me over de manier, waarop de verantwoordelijken voor ons drinkwater en het behoud van droge voeten omgaan met het fenomeen water. Dat is toch veel meer dan facturen opstellen, op knopjes drukken om pompen te laten draaien en artikeltjes met waarschuwingen publiceren? Op het gebied van water is nauwelijks sprake van enige visie. Vreemd, want zonder water is leven onmogelijk. We kregen zelfs het advies de tegels uit de tuin te halen, om het regenwater weg te laten stromen; hoppa!
Het aandachtsgebied dat water heet is een kwestie van uitersten geworden : te veel of te weinig. Die twee uitersten zouden ook dichter bij elkaar gebracht kunnen worden.
Ten tijde van de overstromingen begon men extra waterbekkens aan te leggen om het overtollige rivierwater in buffers op te vangen. Afgezien van een te veel, is er soms ook een te kort. Daar zouden die buffers ook voor gebruikt kunnen worden. Over het gebruik van drinkwater en het structureel weg laten stromen van regenwater heb ik het al vaker gehad.
Ten tijde van droogte hebben wij naast de regenton extra bakken waarin regenwater opgeslagen wordt. Zelfs de beide gieters zijn ook gevuld. Als we Fenna's drinkbak van schoon water willen voorzien, gaat het oude bij de planten of in een van de regenwaterbakken. Maar ja, wie zijn wij? Wij hebben toch geen verstand van omgaan met water? Dat moeten we maar aan de dames en heren 'deskundigen' van de waterschappen en drinkwaterbedrijven overlaten. Met de huidige situatie als resultaat. Het wordt tijd dat het waterbeheer overgedragen wordt aan echte experts, zoals in het AD staat.