maandag 30 juli 2018

Een auto slepen

Na een fikse regenbui kan het zijn, dat het kampeerterrein drassig is geworden. Dan wordt wegrijden emt de camper of caravan achter de auto een lastig iets. Op veel campings heeft men een trekker. We zijn twee keer door een trekker uit zo'n glibberige, natte situatie gered.
Een auto slepen is een kunst, die niet elke automobilist beheerst. Ik heb staaltjes van onkunde gezien, dat wil je niet weten. En toch vertel ik ze maar. Ik herinner me nog een pechgeval van een Citroën GS (jaren 70). Men dacht die auto even van de snelweg (mocht toen nog) te kunnen slepen, maar men was vergeten dat het hydraulisch systeem niet werkte. Bij de eerste de beste keer afremmen van de slepende wagen knalde de pechauto tegen de achterkant aan. Zoiets kan ook gebeuren, wanneer je het contact niet aanzet.
In een ander geval gaf de trekkende wagen erg veel gas, terwijl de sleepkabel nog slap op de grond lag : beng! kabel sloeg een flinke barst tegen de achterruit van de sleper. In weer een andere situatie had men de kabel niet bevestigd aan een punt aan het chassis (er was geen trekoog aanwezig), maar aan de bumper. Dat fraaie chromen onderdeel werd van de wagen losgerukt.
Ik heb ook een keer een lantaarnpaal op een auto zien vallen. De eigenaar van de auto wilde een knik uit de bumper trekken met behulp van een sleepkabel. Helaas voor hem knakte de lantaarnpaal.
Slepen of lostrekken van een auto dient met beleid en enig kennis van zaken te gebeuren. Want anders....