maandag 23 juli 2018

Mesut Özil

Arsenal voetballer Mesut Özil is boos. Samen met een andere Turkse voetballer poseerde hij met Erdogan met een speciaal shirt voor de Turkse president. Nou en? Ozil is toch een Turk? Op dat moment bedoel ik en een halve Turk. Zodra hij weer in Duitsland is, is ie weer Duitser. Een halve Duitser, want afhankelijk van de situatie kan ie in Duitsland ook Turk zijn. Het is dus half om half, want Özil is Turks noch Duits. Nationaliteit neutraal, is dat er trouwens al? Halve-garen bestaan wel.
Mesut kreeg van de Duitse Voetbalbond te horen dat ze niet blij zijn met zijn gedrag. De bond had het dus niet over afkomst of huidskleur en toch roept Özil, dat er sprake is van racisme en discriminatie. Ja, daar gaan we weer. Is Özil de Duitse taal soms niet machtig? Dus stapt Mesut uit 'die Mannschaft'. Ik weet niet welke helft van Mesut dat is, maar ik vermoed de Turkse.
Tja, zo'n Özil-houding maakt menig gesprek zinloos. Of het sollicitatie- of functionerings- of beoordelingsgesprekken zijn. Ook gesprekken bedoeld om de kwaliteit van product en/of een proces te verhogen lopen bij dit soort mensen op niets uit. Die kunnen geen onderscheid maken tussen 'de persoon' en zijn 'handelen'.
Ik vind het nogal opvallend dat veel buitenlanders of getinte medelanders op de loer lijken te liggen om in willekeurige situaties negatief te kunnen reageren. Je zou bijna geen zwarte koffie durven bestellen, vanwege die donkere ober.
"Koffie meneer?" , "Ja graag. Zwart." "Pardon? Hoe noemt u mij?! "Nee, ik bedoelde de koffie!" "Ja,ja, ik ben natuurlijk ook dom hè?" enz.
Bij gewone mensen (huh?!) noemt men dat gedrag een gevolg van een minderwaardigheidscomplex.
Angela Merkel daarentegen gaf Özil-epoot een aai over zijn bol. Ze zei verder niets over het hele gebeuren, maar wel over Mesut zelf : "t is zo'n goede voetballer." Ook zo typisch. Trouwens, waar bemoeit ze zich mee? Sport en politiek? Och ja, ze probeert natuurlijk weer vriendje Erdogan te paaien.
Ik kijk desondanks toch positief tegen het optreden van Mesut Özil aan. In ruil voor het shirt laat Erdogan immers 150 journalisten of andere onschuldigen vrij. Want dat zullen Özil en zijn vriendje beslist hebben bedongen.
En wat Die Mannschaft betreft : de Turk Özil mag dan afgehaakt hebben, gelukkig blijft zijn Duitse alter ego wel spelen. Op halve kracht. De andere helft zit op de tribune de Özil-epoot uit te hangen.