zondag 15 juli 2018

Verhoging Defensie-uitgaven

Na het bezoek van Trump zijn NAVO lidstaten over een eventuele verhoging van de Defensie-uitgaven gaan praten. Als je bedenkt dat Trump een zakenman is, gaat het niet zozeer om de verdediging van de EU / Europa, maar meer om omzet maken voor de Amerikaanse wapenindustrie. Je weet wel, waar de miljardairs hun poen in belegd hebben. Voor Amerika is het op gang houden van die industrie een broekzak vestzak verhaal, vanwege de scheve verhoudingen wat de financiën betreft. Amerika zelf is de grootste klant. Trump heeft liever dat de Amerikaanse wapenindustrie meer grotere klanten krijgt, in de vorm van NAVO leden.
Voor onze Defensie is niet meer geld nodig. Eerder minder. Maar voor de Amerikaanse (en Duitse) wapenindustrie is wel meer geld nodig. Veel meer. Volgens de beleggers. Ergo, het gaat primair weer over geld en niet onze veiligheid.
Vanuit zijn zakelijke benadering vindt Trump de zachte politieke aanpak van de Brexit ook maar niks. Hij is er voorstander van de EU hard aan te pakken. Trump en ik (hahaha!) vinden het een rare zaak dat er gewerkt wordt aan een aardgasleiding om (buiten Oekraïne om) Russisch aardgas aan Europa te leveren. Eh... we gaan toch van het gas af? Als ik Poetin was, had ik daaraan vooraf eisen gesteld. Zoals het terugtrekken van Amerikaanse troepen en wapens uit Europa. Rutte denkt met Poeting goede afspraken te kunnen maken over het leveren van Russisch aardgas. Ik wens hem succes.