donderdag 12 juli 2018

Wel uitdelen, maar niet incasseren

Je kent er vast wel een, iemand die wel anderen plaagt maar zelf liever niet geplaagd wordt. Het zijn vaak mensen die niet geleerd hebben te incasseren. Sommigen worden al emotioneel, wanneer ze te horen krijgen iets niet goed gedaan te hebben. Toen ik nog betrokken was bij de invoering van kwaliteitssystemen, kwam ik niet alleen medewerkers maar ook leidinggevenden tegen, die niet gewend waren te incasseren. Met name de leidinggevenden deelden wel graag uit.
Kritiek op hun manier van werken (procesanalyse) werd door deze mensen als zeer persoonlijk ervaren. Het was erg lastig om in zo'n omgeving aan kwaliteitsverbetering te werken. Ze voelden zich steeds persoonlijk aangevallen. Als projectmanager was ik ook vaak het pispaaltje. Tja, ook daarmee leerde ik op een positieve manier omgaan.
Incasseren kan je aanleren. Enige aanleg (open, positieve houding en de bereidheid jezelf te willen verbeteren) is wel zo handig. Kunnen incasseren heeft veel voordelen. Het maakt het leven een stuk aangenamer. Dit stukje betreft mensen die kunnen incasseren. Voor wie moeite heeft met incasseren is deze website wellicht interessant.