maandag 23 juli 2018

Alcohol en denkvermogen

Het is warm. De bierproducenten zijn blij met dit weer. Ze zijn ook blij met feesten en ellende. Want ook dan grijpen velen naar de fles en/of het glas. Zelf heb ik slechte dingen meegemaakt vanwege dat goedje. Alcohol maakt inderdaad veel kapot. Ik kan zelf niet tegen alcohol. Dankzij mijn moeder, die het aan mij doorgegeven heeft. Ja, ik ben erfelijk verblijd. Ik ben blij dat ik niet tegen dat goedje kan. Net als mijn moeder. Maar er zijn ook andere situaties.
Je kent het vast wel, een kind dat het laatste beetje bier uit een glas mag opmaken. En al die 'energie' drankjes. Geen goede zaak. Het is algemeen bekend (denk ik) dat alcoholgebruik een slechte invloed heeft op de hersenfuncties. Dat is iets wat geregeld in programma's terugkomt, waarin gesproken wordt over alcoholgebruik in combinatie met de ontwikkeling en het functioneren van de hersenen. Alcohol doet de hersenen krimpen. Wie op jonge leeftijd aan de alcohol gaat (ja, er zijn helaas ouders die het drinken van alcohol door hun kinderen stimuleren!), zal daarmee de ontwikkeling van de eigen hersenen negatief beïnvloeden. Het geheugen, het denken en de controle over zichzelf leveren problemen op. Een van de vaak terugkerende gevolgen is, dat men niet in staat is de consequenties van daden vooraf te overzien. Iets wat direct in verband gelegd wordt met het drinken van alcohol op jonge leeftijd. Men stelt dat de ontwikkeling van de hersenen gemiddeld zo'n 25 jaar duurt. Dus de leeftijdsgrens van 18 is te laag.
Ik denk niet dat een glaasje per dag problemen zal geven. Maar de hoeveelheid is vaak meer. Veel meer. Ik neem nog maar een glas water. Lees er hier meer over alcohol en hersenen.