zondag 15 juli 2018

Ongeval N305 -N309

De locatie betreft een t-kruising met ernaast een oversteek voor fietsers en voetgangers. Fenna en ik wandelen daar vaak. De N305 is een rechte, overzichtelijke voorrangsweg, waar het verkeer met zo'n 80 km/uur overheen raast. Voor de aansluiting met de N309 richting Elburg geldt geen lagere snelheid. Geregeld zie ik ongeduldig verkeer uit de richting Elburg de N305 opdraaien, terwijl er nog verkeer nadert. Het grote snelheidsverschil tussen de optrekkende auto en het verkeer op de N305, leidt dan tot veel claxonneren en flink afremmen. Zelfs als er nog maar één auto voorbij hoeft te komen, draaien sommige automobilisten vanuit de richting Elburg toch nog de weg op. Haast, haast, haast of ikke eerst.
Zelf maak ik gebruik van de (brom-)fietsoversteekplaats, als ik naar de boomgaarden wandel. Er is een flinke tussenberm, waar Fenna en ik eventueel rustig kunnen blijven wachten totdat we veilig de andere rijbaan kunnen oversteken. Voor en op de oversteekplaats is met haaientanden duidelijk aangegeven, dat het verkeer op de rijbaan voorrang heeft.
Het oversteken door iemand op een scootmobiel liep zondagmiddag rond 13.30 uur niet goed af. De persoon werd aangereden. De hulpdiensten waren snel ter plaatse inclusief een traumahelikopter. Hopelijk komt het weer goed met het slachtoffer, al was de scootmobiel nauwelijks nog herkenbaar.